Agathas liv och leverne

Jag vill rekommendera en bok; Agatha Christies självbiografi. Vanligtvis är jag inget stort fan av utdragna livsskildringar eller historiska berättelser, men det här är annorlunda. Det är en väldigt naken och uppriktig spegling av en svunnen tid. Men utan nostalgi eller melankoli, bara rakt av, såhär har jag levt mitt liv.

Agatha Christies självbiografi

Agatha Christies självbiografi

Boken är skriven under en period av 15 år, från att Agatha var 60 år gammal. Den är helt i kronologisk ordning och beskriver en vardag som skiftar mellan stora hus på landet med tjänstefolk, och små trånga lägenheter under och efter första världskriget med bara precis mat så det räcker för veckan.

Hon gör flera långa resor, både på egen hand och med sin första och andra make. Men trots att det kan tyckas som historien är fylld av extremer och äventyr, så är den lågmäld och odramatisk, precis så som man själv upplever de stora sakerna i livet, när de faktiskt händer.

Många av Agathas åsikter om livet och samhället och äktenskap finner jag omöjliga att sympatisera med, men de är framlagda med vishet och omtanke och inte på något sätt raljerande eller dömande. Det är en imponerande kvinna och en jäkligt bra författare.

#032