För ful för en interaktion

Det finns gränssnitt som är så fula att ingen vill interagera med dem, oavsett hur mycket nyttig information de innehåller. Jag läser en distanskurs i interaktionsdesign just nu och till min hjälp har jag Cambro, universitetets studentportal, där alla uppgifter beskrivs, lämnas in och betygsätts. Där finns kursmaterial, ett forum, chat mm. Med andra ord, en rätt väl utbyggd plattform för att vara en studentportal.

Men det är så fult. Det är så gräsligt fult att det gör ont att använda. De grafiska elementen påminner om en deppig logga från 90-talet, den taskiga typografin med långa rader och för litet radavstånd gör texten närmast oläslig och den enda färgen som bryter av mot den tråkblåa designen är intensivt rött, som används för att markera det som är aktuellt, men snarare framkallar en känsla av panik eftersom den får varenda sida att se ut som den är full med felmeddelanden.

Min reaktion har fått mig att reflektera lite över hur mycket utseendet på en webbplats påverkar mig. Det är knappast en revolutionerande tanke att snygga gränssnitt är roligare att använda än de som är fula, men det får mig ändå att känna mig lite… ytlig. Dömer jag verkligen ut en hel webbplats bara för att den inte är tillräckligt grafiskt tilltalande?

Svar: ja. Förklaring: konkurrens. Vanligtvis har jag ingen anledning att stå ut med fula gränssnitt. För nästan varenda tjänst man kan tänka sig så finns det mer än en webbplats som fyller behovet, varför inte använda den snyggaste? Det är bara för verktyg som jag är tvungen att använda som jag tolererar en kass design.

Lärdom: målet för oss som utvecklare, interaktionsdesigners och grafiker bör alltid vara att våra användare inte ska behöva välja mellan snygg design och bra funktion.

One thought on “För ful för en interaktion

  1. Mikael
    6 June 2011 at 11:35

    Jo du, jag har också gått en kurs där och använt mig av deras plattform. Kursen jag gick heter “Affärsutveckling och entreprenörskap”. Bra kurs och den bästa läraren någonsin.
    Men den där lärplattformen va inget bra. För mig var dock de största problemen att den inte fungerade så bra. I min kurs så använde vi forumdelen väldigt mycket då vi arbetade mycket i grupper. Men det var så dåligt och flera talade i forumet om att hoppa av kursen bara för att det var så dåligt.
    Men det finns ju en facebookgrupp för de som hatar deras plattform. Samma error ska visst vandra med termin efter termin sägs det.

Comments are closed.