Komplimanger till främlingar

En gång i somras köpte jag soppa till lunch från Cajsa Warg. Det var ärtsoppa, som jag vanligtvis inte gillar, men det här var med färska gröna ärtor och påminde inte alls om den vanliga gulaktiga sörjan. Jag åt soppan framför datorn hemma och det var en riktig smakupplevelse. Otroligt gott! Jag fick ett infall och mailade till butiken och sa att det var den godaste ärtsoppa jag någonsin smakat. Svaret jag fick var från kocken som hade gjort soppan och han uttryckte sådan glädje att jag nästan fick tårar i ögonen.

Det är inte alltid så lätt att ge komplimanger till främlingar. Det kan kännas lite obekvämt, lite för personligt och “tänk om han tycker jag är påträngande?”. När är rätta tillfället? Om jag säger till hon som sitter bredvid mig på bussen att hon är väldigt fin i håret, kommer hon att ta det som att jag stöter på henne? Måste jag fortsätta prata med henne resten av resan? Det vill jag kanske inte och förmodligen inte hon heller.

Men kommer du ihåg hur det kändes senaste gången en okänd person sa något snällt till dig? Visst blev allting runt omkring lite ljusare och finare? Visst blev du glad? Unna någon annan samma känsla, och för att riktigt hänga upp det här på en klyscha: Du kommer att få tillbaka. När du ser hur några snälla ord till någon som inte förväntar sig det gör att personen lyser upp, så kommer du inte att kunna undvika att själv bli upprymd och glad. Och kanske lite stolt för att du vågade, att du bjöd på något som ingen bad dig om.

#011